Optimálna probiotická stabilita
Vzhľadom na veľmi nízky obsah vlhkosti je čokoláda vynikajúcim médiom pre probiotické baktérie. Testy stability na kmeni B. lactis HN019™ v čokoláde ukazujú takmer rovnaký počet probiotických baktérií po 24 mesiacoch pri izbovej teplote v porovnaní s východiskovou hodnotou.
Optimálna probiotická stabilita
Čokoláda ako médium prispieva k lepšiemu prežívaniu probiotických baktérií v agresívnych podmienkach žalúdka a tenkého čreva v porovnaní s inými zdrojmi.
Prežívanie probiotík po prechode cez žalúdok a tenké črevo (%).
Spolupôsobenie probiotík a vlákniny z čokolády
- probiotické baktérie sa živia vlákninou z kakaa, čo má priaznivý vplyv na ich životaschopnosť
- probiotické baktérie metabolizujú polyfenoly z čokolády na menšie molekuly, čo uľahčuje ich vstrebávanie v čreve a tým zosilňujú účinok polyfenolov na ľudský organizmus
Zdravotné benefity čokolády
- prospešná pri prevencii kardiovaskulárnych príhod 1
- inhibuje oxidáciu lipidov v krvi 2
- znižuje krvný tlak 3
- spôsobuje vazodilatáciu (rozšírenie ciev) 4
- znižuje agregáciu krvných doštičiek 5
- znižuje inzulínovú rezistenciu 3
- stimuluje produkciu sérotonínu, zlepšuje náladu a zvyšuje energiu 6
Lepšia compliance pacienta (ochota pacienta spolupracovať v liečbe)
Deti a dospelí, ktorí užívajú viac druhov liekov alebo výživových doplnkov, nemusia byť ochotní prijímať ďalšie výživové doplnky vo forme tabliet, kapsúl, a pod., zatiaľ čo čokoláda, ako lahodná a pohodlná forma, podporuje pravidelnú konzumáciu probiotík.
Čokoláda je ideálnym riešením pre deti, ako aj pre ľudí, ktorí majú problémy s užívaním tabletiek.